24. 09. 2014.

BILJEŠKE O GRADINAMA, ODNOSNO PRAPOVIJESNIM RUŠEVINAMA NA ISTARSKOM POLUOTOKU1

BILJEŠKE O GRADINAMA, ODNOSNO PRAPOVIJESNIM RUŠEVINAMA NA ISTARSKOM POLUOTOKU1 Kapetan R. F. BURTON, dopredsjednik Londonskog antropološkog društva, Konzul Njegova Veličanstva, Trst Drugi dio - Posjet gradinama

Uđimo sada zajedno u prapovijesnu kolibu. To je wigwam (indijanska koliba) oblika plodova kruhovca, s krovom od hrasta srušena vatrom i polaganim i teškim radom kamene sjekire. Ulazna vrata, bez vratnica, visoka su oko 1 m (3 do 3,5 stopa) kako bi naizmjence osigurala toplinu i hladnoću i obranila od muha; ona jednako tako djeluju poput dimnjaka za vatru koja se za vlažnoga vremena pali bilo gdje na podu. Ugodan plamen odsjajava se na unutrašnjoj slamnatoj površini laganim polutonovima, a kao ukras djeluju i dugi viseći stalaktiti čađi. Druga korist od vatre je stvaranje zaštitna sloja pepela na tlu kolibe, koja bi bez toga bila nepodnošljivo prljava. Nema pregrada koje bi odvajale roditelje od djece, ali naš divljak, koji neprijeporno živi s više žena, odrasle potomke izbacuje iz kolibe čim prije može. Njegove su žene uglavnom uljudne, ali što manje kažemo o kćerima, to bolje. Na zidovima visi njegovo oružje: toljaga, koplje, luk i strijele. Pomoću ovih posljednjih lovi ribu, a katamaran od trupaca bukve povezanih kožnim vrpcama služi mu kao čamac. Povraze su mu splele žene, moguće i vlasima, a vjerojatno od lana i vlaknima stabala. Kameni tučak pokazuje da poznaje neko zrnje koje tuče i miješa s vodom, slično “gofiu” kod Guanča54. More mu je izvor soli, a keramika upućuje na uporabu mlijeka i skute, ulja, vina i možda medovine. Nema zaliha, ribe ne suši na suncu ili dimu, nesmotren je koliko i svežder, raskošno se gosti s divljači, ribama poput iverka i palinura iz ovih mora. U drugim sezonama prehranjuje se puževima, smrvljenim korama i svime što je jestivo. Vrlo je vjerojatno ljudožder. Sve su primitivne rase bile antropofagne, prema tradiciji njihovih prijatelja, osim jednog prapovijesnog naselja u Škotskoj, čijega se imena ne sjećam, ali koje su (Škoti) proglasili iznimkom od ovoga općeg pravila55. Samo kad glad natjera, on ždere tijela mrtvih neprijatelja. Stoka i koze - možda ima i ovce - priskrbljuju mu krevet i katkada hranu, on i njegova obitelj odijevaju kožu s dlakom na unutrašnjoj strani, ne izvana, kao što je besmislen običaj kod visokih civilizacija. Ukrašava se tetovažama, osobito na grudima i trbuhu, što mu je obrana od neumjernosti klime. Njegovi jedini ukrasi jesu zubi neprijatelja i kugle od crvene gline koje nosi kao ogrlice, što je rani oblik probušena zrna56. Žene poznaju predenje i tako izrađuju mreže za ribolov. On vrijeme provodi drijemajući na suncu ili spavajući pokraj vatre, osim kad ga glad natjera u žetvu ili lov, ili pak u krađu susjedove stoke, za koji će prijestup, ako ga uhvate, biti dobro pretučen i pojeden.
Slično se stanje stvari i danas može vidjeti među Orobijima ili gorštacima istočno-afričke Usagare; ovi posljednji su ipak napustili ljudožderstvo i upoznali su uporabu kovina.

Richard F. Burton
Dopredsjednik Antropološkog društva
Trst, 9. prosinca 1873.

http://www.gradpula.com/nova_istra/2003/burton-32.htm