24. 09. 2014.

Tetovaže Berbera

Moussa Lebkiri je francuski glumac alžirskog podrijetla. On nam danas objašnjava zagonetne tetovaže koje nose neke sjevernoafričke žene.


Jutros, dok sam kupovao na tržnici u pariškoj četvrti Belleville, pogled mi je pao na jednu tetoviranu ženu. Možda je ne bih ni primjetio, da nije izgledala skoro kao moja baka. Isti pogled, isti izraz lica, a prije svega iste plave tetovaže na bradi, vratu i čelu.


Trebali bi ste znati da smo mi Berberi u obitelji, mi smo Alžirci, ali ne Arapi. Moja baka je bila kao knjiga.  Znatiželjnim očima djeteta sam uranjao u to čudno pismo od romba, pravokutnika, zvijezda, križeva, točki, krugova, trokuta, spirali, polumjeseca... bio sam očaran. Ali nisam razumio znakove, jer u školi nismo učili taj jezik. A nisam se ni usuđivao da upitam moju majku, koja nije bila tetovirana, o njihovom značenju.  Mošda se radilo o nekoj ženskoj tajni, nekoj vrsti Kabale ili je čak imalo neke veze sa Dđinima (Djinn),  tim duhovima naših fantazijskih svjetova.


Tetovaže kod Berbera spadaju u paganske obrede, one imaju veze sa vraćanjem i čarobnjaštvom, kao što danas znam.  To se naziva  "El-âyacha" - "u život vraćen, oživljen".  Još imam pred očima, kako moja majka šapuće  "El-âyacha",  s kažiprstom na tetovaži na vratu, kao da se moli dahu  njezina života. Moja baka je zista bila vještica, čudotvorka, stručnjakinja za "zao pogled" i kao takva vrlo tražena u svako doba dana i noći. Tetovaža uzrokuje mnogo toga: Ona je dekorativna, zaštićuje, ima socijalne i zdravstvene vrline. Ona čak pomaže protiv glavobolje ili artroze. Još se sjećam,  kako sam gledao svoju baku, kad je za određene tetovaže miješala vodu i krv sa biljnim pigmentima, na primjer, sa ugljenom...


Pogledajmo ponovo ženu, koju sam danas vidio na tržnici. Vidite li znak na njenom desnom obrazu? To simbolizira Boga, ili pjesnički izraženo: zvijezdu, čija svjetlost ljude u noću vodi/put pokazuje. To znači da ova žena teži ka pravdi i istini. Križ stoji za svjetlo i otvorenost/iskrenost. Vidite ovdje rozetu na njenom čelu, rozetu od dva trokuta: uzlazni trokut simbolizira vatru i muževnost,  silazni trokut vodu i ženstvenost.  Hajdemo još bliže. Vidite li kvadrat na bazi vrata?  Taj stoji za kuću, ona time kaže da joj je važna skladnost i uravnoteženost u njenoj obitelji.
Polumjesec, on simbolizira materiju, koja se rađa, raste i umire; spirala - vječna harmonija; krug - absolutnost; palme na čelu - Boginja majka; vertikalna linija - Bog i život, ili prvi alat čovjekov; dvije linije - dualnost između dobra i zla, koje drijema u svima nama: križ - noge ili ruke ljudske; ima mnogo takvih znakova, pogotove jer svako berbersko pleme ima svoje tetovaže... Nemojte sada misliti da su ove tetovaže rezervirane za žene. I muškarci si sa pigmentima tetoviraju čelo, bradu, obraze, hrbat ruke i sljepočnice.


Vi sad pitate, je li ove tetovaže imaju ikakve veze za islamom? Nikakve! To su berberski rituali iz preislamskog razdoblja. Naime Kuran zabranjuje sakaćenje, bilo kakve promjene božijeg djela. Ali dobro, ne smijemo na to tako strogo gledati. Uvijek postoji riješenje. Na primjer, kroz tetoviranje  s kanom, koja ne ostaje zauvijek, može se izbjeći gnjev božiji.
Tekst: Moussa Lebkiri
Slika: Elsa Perry
Izvor: arte.tv
Preveo Branislav Knežević